Η φτώχεια μαστίζει στις μέρες μας, το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ στην Κεντρική Αφρική και σε πολλές χώρες της Ασίας, η φτώχεια έχει γίνει τρόπος ζωής εδώ και αιώνες. Οικογένειες πασχίζουν να επιβιώσουν για τις βασικές ανάγκες ενώ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει την πολυτέλεια ενός αξιοπρεπή τρόπου ζωής.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει πιο συγκεκριμένα τη φτώχεια ως εξής: «Η φτώχεια είναι έντονη στέρηση της ευημερίας και περιλαμβάνει πολλές διαστάσεις. Περιλαμβάνει χαμηλά εισοδήματα και αδυναμία απόκτησης των βασικών αγαθών και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για την επιβίωση με αξιοπρέπεια. Η φτώχεια περιλαμβάνει επίσης χαμηλά επίπεδα υγείας και εκπαίδευσης, χαμηλή πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση, ανεπαρκή φυσική ασφάλεια, έλλειψη φωνής και ανεπαρκή ικανότητα και ευκαιρίες για καλύτερη ζωή ».

Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας καθιερώθηκε χάρη στον πάτερ Ιωσήφ Wresinski, ιδρυτή του Διεθνούς Κινήματος ‘‘ATD Τέταρτος Κόσμος’’, μη κυβερνητικού οργανισμού ο οποίος αγωνίζεται κατά των κοινωνικών αποκλεισμών.

Ο Wresinski  ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που τόνισαν την άμεση σχέση μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ακραίας φτώχειας. Το Φεβρουάριο του 1987 απεύθυνε έκκληση στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να εξεταστεί η σύνδεση της φτώχειας με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 1957 όταν ίδρυσε το ‘‘ATD Τέταρτος Κόσμος’’, δημιούργησε την έκθεση ‘‘Grande pauvreté et précarité économique et sociale’’, η οποία έκθεση προετοίμασε το δρόμο για ουσιαστική εργασία που ανέλαβε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτή η έκθεση άνοιξε το δρόμο για το νόμο κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Γαλλία τον Ιούλιο του 1998.

Το 1992, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Wresinski, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν επισήμως  την 17η Οκτωβρίου ως την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας λειτούργει ως την υπενθύμιση ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν τις βασικές ανάγκες.

Όσο αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας στο πλαίσιο της Ευρώπης, έχει τεθεί ως στόχος «να μειωθούν κατά 20 εκατομμύρια τα άτομα που βρίσκονται ή που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό » έως το 2020. Ενώ ο οργανισμός του Ιωσηφ Wresinski  ‘‘ATD Τέταρτος Κόσμος’’ διευθύνει έργα σε 32 χώρες σε πέντε ηπείρους και βρίσκεται σε επαφή με άτομα και μικρούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε 146 χώρες μέσω του φόρουμ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Μόνο με τη δημιουργία και την καλλιέργεια μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης με τους ανθρώπους που ζουν με τη φτώχεια θα είναι δυνατόν να οικοδομηθεί ένας κόσμος χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα πλήρη ανθρώπινα δικαιώματά τους και να ζουν με αξιοπρέπεια.

Σε ατομικό επίπεδο, ο καθένας μας ξεχωριστά θα μπορούσε να βοηθήσει τις ασθενείς οικονομικά ομάδες της κοινωνίας της οποίας ζει, με συνεισφορές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε με την προσφορά εργασίας!

Προσπάθα για ένα κόσμο δίχως φτώχεια!


 

Πηγή:

www.joseph-wresinski.org