Στις 23 Απρίλιου γιορτάζεται από τις περισσότερες χώρες η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, που διοργανώνεται επί ετησίας βάσεως από την UNESCO, με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης. Οι χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών (UN) έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της UNESCO που είναι κυρίως πολιτισμικού, εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα . Τώρα η οργάνωση αποτελείται από 193 χώρες μέλη και 11 συνεργαζόμενες χώρες μέλη.
Στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από τη ζωή τρεις μεγάλοι συγγραφείς παγκόσμιας εμβέλειας, ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Άγγλος δραματουργός, ο δημιουργός του «Δον Κιχώτη» ο Ισπανός λογοτέχνης Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Γκαρθιλάσο ντε λα Βέγκα, χρονικογράφος και συγγραφέας από το Περού. Με αφορμή αυτών των κοινών γεγονότων, η UNESCO εγκαθίδρυσε την 23η Απριλίου ως τη Διεθνή Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, σε γενική της σύσκεψή στο Παρίσι το 1995.
Ο απώτερος σκοπός αυτής της διεθνής ημέρας είναι να προωθήσουν την απόλαυση της ανάγνωσης στο ευρύ κοινό, και ταυτοχόνως να κάνουν τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της συμβολής του βιβλίου στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Υποστηρίζοντας τα βιβλία και τα πνευματικά δικαιώματα, η UNESCO υπερασπίζεται τη δημιουργικότητα, την ποικιλομορφία και την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, με το έργο σε όλους τους τομείς – από το δίκτυο Creative Cities of Literature έως την προώθηση της παιδείας και της κινητής μάθησης και την προώθηση της ανοιχτής πρόσβασης σε επιστημονικές γνώσεις και εκπαιδευτικούς πόρους. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων: συγγραφείς, εκδότες, καθηγητές, βιβλιοθηκονόμοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και όλοι όσοι αισθάνονται κίνητρα να συνεργαστούν σε αυτόν τον παγκόσμιο εορτασμό βιβλίων και συγγραφέων. Η Διεθνής Ημέρα Βιβλίου έχει γίνει μια πλατφόρμα συγκέντρωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο η UNESCO χρίζει μια χώρα ως την πρωταγωνίστρια για το θεσμού αυτού. Η Ελλάδα έλαβε σειρά το 2018 όπου η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάστηκε με ιδιαίτερες τιμές στην Αθήνα.
Στην Καταλονία αυτή η μέρα γιορτάζετε με την αντίστοιχη γιορτή με ονομασία «Η μέρα των ρόδων και των βιβλίων». Με το σύνθημα «ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη και ένα βιβλίο για πάντα», ο άντρας χαρίζει ένα τριαντάφυλλο στην κοπέλα του και εκείνη του ανταποδίδει με ένα βιβλίο. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο δρόμος «Λα Ράμπλα» που εκτιμάται εκείνη την ημέρα να διακινούνται στη Βαρκελώνη 500.000 βιβλία.
Στο Ηνωμένο βασίλειο και την Ιρλανδία, η Διεθνής Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται την πρώτη Πέμπτη του Μάρτη και έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Δίνεται κουπόνι για αγορά βιβλίων σε κάθε παιδί στη δημόσια εκπαίδευση από το 2007. Η εκδοχή της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίων του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε το 1998, που ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Globe Theatre του Λονδίνου. Οι διοργανωτές μετακίνησαν την Διεθνή Ημερά Βιβλίου για να αποφύγουν συγκρούσεις με τις σχολικές διακοπές του Πάσχα και με την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου.
Στη Σουηδία αυτή η μέρα είναι γνωστή ως Världsbokdagen (“Διεθνής Ημέρα Βιβλίου”) και δεν γίνεται καμιά αναφορά στα πνευματικά δικαιώματα. Επίσης γιορτάζεται στις 13 Απριλίου για να αποφεύγετε η σύγκρουση με το Πάσχα.
Στο Κένσιγκτον, Μέριλαντ της Η.Π.Α, η Διεθνής Ημέρα Βιβλίου γιορτάζετε μαζί με φεστιβάλ δρόμου (street festival ) την πλησιέστερη Κυριακή στην 26η Απριλίου.
«Μέσω της ανάγνωσης και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίων και πνευματικών δικαιωμάτων, 23 Απριλίου, μπορούμε να ανοίξουμε τον εαυτό μας σε άλλους παρά την απόσταση και μπορούμε να ταξιδέψουμε χάρη στη φαντασία. Από την 1η έως τις 23 Απριλίου, η UNESCO θα μοιράζεται αποσπάσματα, ποιήματα και μηνύματα για να συμβολίσει τη δύναμη των βιβλίων και να ενθαρρύνει την ανάγνωση όσο το δυνατόν περισσότερο» (UNESCO 2020).
STAY CONNECTED