Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν, γεννήθηκε στο Τόρκι, Ντέβον της Αγγλίας στις 15 Σεπτεμβρίου το 1890. Έγινε γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι και είναι ευρύτερα γνωστή ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Η δουλειά της στα μυθιστορήματα στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ, της έδωσαν τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκαναν έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος.
Η Άγκαθα Κρίστι μεγάλωσε στην πόλη Άσφιλντ,όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Το 1914 παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Άρχισε να γράφει με την ενθάρρυνση της αδερφή της και στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς». Σε αυτό το βιβλίο παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της «Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ» το έγραψε το 1926 και βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων της εποχής.
Το 1930 εφόσον χώρισε με τον πρώτο άντρα της, παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή, όπου και εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες. Παρόλο που οι Πουαρό και Μαρπλ είναι από τους πιο γνωστούς φανταστικούς ντετέκτιβ που επινόησε η Κρίστι, υπήρξαν κι άλλοι παρόμοιοι, όπως το ζευγάρι Τόμι και Τούπενς, οι οποίοι, αντιθέτως με τους υπόλοιπούς της ντετέκτιβ, τους αγγίζει ο χρόνος κατά την πάροδο των χρόνων.
Το 1975 σκότωσε τους δύο αγαπημένους της ήρωες, τον Ηρακλή Πουαρό στο μυθιστόρημα ‘‘Αυλαία’’ και τη Μις Μαρπλ στο ‘‘Sleeping Murder’’.
Από τις σκηνικές επιτυχίες της Αγκάθα Κρίστι μεγαλύτερη είναι ‘‘Η ποντικοπαγίδα’’ (The Mousetrap ), που παίζεται στο Λονδίνο από το 1952 και η θεατρική προσαρμογή του ‘‘Δέκα μικροί νέγροι’’ (Ten Little Niggers ) . Η ποντικοπαγίδα συγκεκριμένα έσπασε ρεκόρ για συνεχόμενες παραστάσεις για 21 χρόνια με περισσότερες από 8800 παραστάσεις.
Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο όπως το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (Murder on the Orient Express ) το1974 και το Έγκλημα στον Νείλο (Death on the Nile ) το 1978. Επίσης πολλά έχουν μεταφερθεί στο ράδιο και έχουν εμπνεύσει ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμικς. Αν και έγραψε ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ (Mary Westmacott) και 15 συλλογές διηγημάτων δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά.
Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.
Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα “The Guardian” και τον έγκριτο μελετητή του έργου της John Curran, τα 10 καλύτερα μυθιστόρημά της είναι τα ακόλουθα:
- “The Murder of Roger Ackroyd” (1926) – (Ποιός σκότωσε τον Ρότζερ Ακρόυντ)
- “Peril at End House” (1932) – (Σφήκα σε ψάθινο καπέλο)
- “Murder on the Orient Express” (1934) – (Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές)
- “The ABC Murders” (1935) – (Φόνοι κατ’ αλφαβητική σειρά)
- “And Then There Were None” (1939) – (Δέκα μικροί νέγροι)
- “Five Little Pigs” (1943) – (Πέντε μικρά γουρουνάκια)
- “Crooked House” (1949) – (Η σοφίτα με τις αράχνες)
- “A Murder is Announced” (1950) – (Πρόσκληση σε φόνο)
- “Endless Night” (1967) – (Ατέλειωτη νύχτα)
- “Curtain: Poirot’s Last Case” (1975 έκδοση) – (Αυλαία: η τελευταία υπόθεση του Πουαρό)
STAY CONNECTED